Kotiautomaatio ja yksityisalueiden kameravalvonta

Kotiautomaatio ja yksityisalueiden kameravalvonta

Valvontakamerat ja niiden ohjaus

Yksityistilojen ja kesäasuntojen kameravalvonta kasvattaa suosiotaan, valvonta yleistyy järjestelmien kehittymisen myötä jatkuvasti. Sopivaa kameraa ja järjestelmää valittaessa kannattaa ottaa huomioon seikkoja ja kriteereitä, joita tässä artikkelissa käymme läpi.

Ota huomioon soveltuuko kamera tilaan – sisä- ja ulkotiloille on luonnollisesti omat kameramallinsa.

Huomioi myös:
• Kuvakulman laajuus
• Valvottavan tilan malli ja laajuus: kuinka monta kameraa tarvitaan, ja mitkä tilat ovat valvonnan alaisia? Jääkö valvottavalle alueelle pimeitä kohtia?
• Resoluutio. Resoluutio määrittää sen, miten tarkka kameran tuottama kuva on. Tarkasta kuvasta on hyötyä silloin kun tarkoituksena on tunnistaa kasvoja ja tavaroita kuvamateriaalista.
• Pimeänäkö. Haluatko että mahdolliset tunkeilijat tunnistetaan riippumatta siitä onko yö vai päivä? Kameran laatu vaikuttaa siihen mihin etäisyyteen asti kamera tarjoaa selkeää kuvaa esimerkiksi öiseen aikaan. Laadukas pimeänäkökamera tuottaa selkeää kuvaa ja auttaa tekijöiden henkilöllisyyden selvittämisessä.
• Liikkeentunnistus. Liikkeentunnistimilla varustettu kamera tunnistaa liikkeen ja lähettää siitä tiedon eteenpäin, esim. ilmoituksella puhelimeesi, josta voit seurata tilannetta reaaliaikaisesti.

Kameravalvontaan liittyvät lait
Kodin turvaratkaisujen saralla on kameravalvonta kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Ennen valvontajärjestelmän asentamista kannattaa ottaa huomioon lakiin kirjatut kohdat kameroiden asettelusta ja tarkoituksenmukaisuudesta valvontaan.

• Salakatselulait. Omakotitaloissa säännöt ovat suoraviivaisempia, mutta mikäli harkitset kameravalvontaa muiden kanssa jaetuissa tiloissa, kuten esimerkiksi rappukäytävässä, täytyy siihen hakea suostumus kaikilta tilan käyttäjiltä ja taloyhtiön hallitukselta.
• Kotirauhan suojaamilla alueilla valvottavilta pitää olla suostumus. Taloyhtiössä esim. rappujen valvontaan vaaditaan suostumus rapun muilta asukkailta.
• Kotirauhan suojan ulkopuolelle jäävät alueet kuten parkkipaikat voidaan asettaa kameravalvonnan alaisuuteen yhtiökokouksen tai hallituksen kokouksen päätöksellä.
• Omakotitalon omistaja saa itse päättää kameravalvonnasta, kunhan kamerat on suunnattu niin, ettei syyllistytä salakatseluun.
• Kaikista valvontakohteista, jotka ovat oman tilan ulkopuolella, tulee aina laatia rekisteriseloste, joka on tarvittaessa saatavilla. Tämä koskee myös omakotitaloasukkaita, joiden turvakamerat on suunnattu julkiselle tielle.

Jos kameravalvonnan asentaminen on ajankohtainen asia, on ensin määriteltävä valvonnan tarkoitus ja tavoitteet. Kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen sopivien välineiden valinnassa, jos kameravalvonnan suunnittelu ei ole tuttua entuudestaan. Kameravalvonta hoituu kätevästi kun sen yhdistää osaksi kotiautomaatiojärjestelmää. Tällöin kameroiden hallinta onnistuu etänä ja erilaisia tilanteita voidaan luoda esimerkiksi lomien tai viikonloppujen ajaksi.