KNX- ja DALI-järjestelmät ammattilaiselta - DALI-valaistus - Digisähkö Oy

KNX ja Dali -järjestelmät

Digisähkö on toteuttanut silmää ja mieltä hiveleviä älykotiratkaisuita jo pitkään.

Etu

Markkinoiden laadukkaimmat toteutukset ja tinkimätön asenne

Etu

Korkeatasoinen lopputulos - tekninen osaamisemme on Suomen huipputasoa

Etu

Kattavaa ja kokonaisvaltaista palvelua - avaimet käteen -periaatteella

KNX-järjestelmä taloautomaatioon

KNX- ja DALI- järjestelmät sekä Control 4 -käyttöliittymä 

Hyödynnämme pääsääntöisesti KNX-standardiin perustuvaa taloautomaatiotekniikkaa infran rakentamiseen, sillä kaikki standardin mukaiset talotekniset ratkaisut ja niitä ohjaavat painikkeet voidaan kytkeä samaan väylään. Näin koko talo saadaan toimimaan yhtenäisesti.

Valaistuksenohjauksessa käytämme usein DALI-ohjausta ja käyttöliittymänä toimii esimerkiksi suosittu Control 4.

KNX-järjestelmä

KNX on taloautomaation rakentamiseen ja ohjaamiseen tarkoitettu avoin standardi, jolla voidaan ohjata koko kotia eli esimerkiksi valaistusta, turvajärjestelmiä, lämmitystä ja ilmastointia sekä sähkö- ja av-laitteita.

Miksi me käytämme KNX-järjestelmää automaation taustalla?

 • Hyvä markkina-asema, vakiintunut järjestelmä
 • Kaikki ratkaisut voidaan kytkeä samaan väylään ilman erillistä keskusyksikköä
 • Luotettavuus ja toimintavarmuus
 • Elinkaari pitkälle turvattu
 • Järjestelmä on myöhemmin laajennettavissa
 • Suomessa paljon sertifioituja tekijöitä, joten järjestelmät eivät ole vain yhden toimijan varassa

DALI-järjestelmä

DALI-järjestelmä (Digital Addressable Lighting Interface) on erinomainen valinta modernin älykodin valaistusratkaisuksi. Se tarjoaa monipuolisia ja mukautuvia toimintoja, jotka sopivat nykyaikaisten älykotien vaatimuksiin. DALI-järjestelmän avulla kotitalouksien valaistusta voidaan hallita tehokkaasti ja käyttäjäystävällisesti.

Mikä DALI-valaistus on?

DALI on digitaalinen ja osoitteellinen valonohjausliittymä. Se on kaksisuuntainen avoin protokolla ja digitaalinen kansainvälisesti hyväksytty kieli, jolla voi ohjata valaistusta, kuten LED-liitäntälaitteita. DALI-liitännän avulla voi lähettää ja vastaanottaa tietoa, kuten ohjauskomentoja, vikailmoituksia ja vianmääritystietoja, eri laitteiden välillä. 

DALI-valaistuksen asentaminen on melko nopeaa yksinkertaisen väylätekniikan ansiosta. DALI-komponentit ovat yleensä esiohjelmoituja, mutta siitä huolimatta ne vaativat usein tietokoneohjelmointia.

Miten DALI toimii? 

Kaksisuuntainen digitaalinen signaali kulkee kaksinapaisen kaapelin kautta DALI-järjestelmän eri yksiköiden välillä. Nämä yksiköt ovat EL-liitäntälaitteita, ohjauspaneeleja, tunnistimia ja ohjelmointiyksiköitä, jotka pystyvät keskustelemaan keskenään. Järjestelmän “äly” on tallennettu sen eri osiin. Tämä tekee järjestelmästä luotettavamman ja turvallisemman, koska se ei ole riippuvainen vain yhdestä keskusyksiköstä. 

DALI-järjestelmä on hyvin joustava ja tulevaisuudenkestävä, koska sen asetuksia voi muokata helposti ohjelmoinnin avulla, jos tilojen järjestelyt tai käyttötarkoitus muuttuvat. Yleensä kaapelointia ei tarvitse vaihtaa. 

DALI-2: uusi paranneltu versio DALI:sta 

DALI-2 on DALI-standardin uusin päivitys. Se takaa eri valmistajien tuotteiden paremman yhteensopivuuden, koska se edellyttää pakollista sertifiointia. Se myös lisää uusia toimintoja, kuten energiankulutuksen raportointia. Erityisen merkittävää on, että se sisältää myös ohjaimet, jotka eivät olleet osa alkuperäistä DALI-standardia. 

Alkuperäiseen DALI-protokollaan verrattuna, uusi versio tarjoaa kehittyneempiä ominaisuuksia, suurempaa skaalautuvuutta ja parempaa turvallisuutta. Se on myös taaksepäin yhteensopiva DALI:in kanssa, joten alkuperäistä DALI-protokollaa käyttäviä laitteita voidaan edelleen käyttää myös DALI-2-järjestelmässä. 

Miksi valita DALI-valaistus?

 • Hyvä muuntautuvuus
 • Vakiintunut järjestelmä
 • Toimintavarmuus
 • Laajalti käytetty järjestelmä
 • Toimii loistavasti yhdessä KNX:n kanssa

DALI:n ominaisuuksia:

 • Kauko-ohjaus: DALI-järjestelmän integroiminen älykodin automaatiojärjestelmään mahdollistaa valaistuksen ohjaamisen etähallinnalla, esimerkiksi älypuhelimen tai tabletin avulla. Tämä lisää käyttömukavuutta, ja antaa asukkaille mahdollisuuden hallita kodin valaistusta missä tahansa.
 • Keskusohjaus: DALI-järjestelmän avulla koko kodin valaistusta voidaan ohjata yhdestä keskusyksiköstä tai mobiililaitteesta. Tämä mahdollistaa vaivattoman valaistuksen ohjauksen ja säädön eri huoneissa.
 • Automaattiset toiminnot: DALI-järjestelmään liitettävien erilaisten sensorien, kuten liiketunnistimien tai valoantureiden, avulla valaistus voidaan kytkeä päälle tai himmentää automaattisesti tarpeen mukaan. Tämä säästää energiaa ja tehostaa tilojen käytettävyyttä.
 • Räätälöity valaistus: DALI-järjestelmällä asukkaiden valaistusasetukset ja -skenaariot voidaan mukauttaa heidän yksilöllisiin mieltymyksiinsä ja tarpeisiinsa. Esimerkiksi valot voidaan ohjelmoida kytkeytymään päälle tietyllä tavalla asukkaan saapuessa kotiin tai herätessä aamulla. 
 • Tunnelmavalaistus ja värilämpötilan säätö: DALI-järjestelmä mahdollistaa valotehojen ja värisävyjen muuttamisen tilanteen ja tunnelman mukaan. Tämä luo viihtyisää ja mukautuvaa valaistusta eri tiloihin. 
 • Yhteensopivuus muiden älykotijärjestelmien kanssa: DALI-järjestelmä voidaan helposti integroida muihin älykodin järjestelmiin, kuten turvajärjestelmiin, ilmanvaihtoon ja lämmitykseen. Tämä mahdollistaa monipuolisen ja tehokkaan kodin automaation. 
 • Päivitettävyys ja laajennettavuus: DALI-järjestelmän modulaarisen rakenteen ansiosta järjestelmää on helppo päivittää ja laajentaa tarvittaessa, esimerkiksi uusien valaisimien tai toimintojen lisäämiseksi.

Control 4 -käyttöliittymä

Control 4 on puolestaan käyttöliittymä, jolla asukas hallinnoi kotinsa toimintoja. Sovellus toimii puhelimella, tabletilla ja tietokoneella. Samalla helppokäyttöisellä sovelluksella seuraat kotisi valvontakameroita ja hälytyksiä sekä säädät valaistusta, av-laitteita sekä lämmitystä ja ilmanvaihtoa.

Miksi me käytämme Control 4:ää?

 • Helppokäyttöinen koko perheelle
 • Sen avulla pystyt ohjaamaan kaikkia älykodin toimintoja – myös etänä
 • Ei ylimääräisiä kaukosäätimiä ja painikkeita
 • Laajalti käytetty sovellus, joten tukea aina tarjolla

Tutustu ratkaisuihimme ja kerro meille villeimmätkin visiosi

Digisähkö on toteuttanut silmää ja mieltä hiveleviä älykotiratkaisuita jo pitkään.

Monipuoliset ja laadukkaat referenssimme kertovat, että mikään ei ole meille mahdotonta. Ota meihin yhteyttä ja kerro ideoistasi, niin suunnitellaan yhdessä juuri sinun budjetillesi sopiva älykoti.

Referenssejämme

Ubisoft Red Lynx

A Tee-rific smart home

Talo Ahtola

Digisähköä voin suositella lämpimästi!

Anitra Ahtola, Espoo

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Suomen kokeneimmat asentajat ja asiantuntijat

Tiimimme koostuu nuorista ja ketteristä asentajista, kokeneemmista konkareista ja tekniikkaa rakastavista nörteistä. Kaikille yhteistä on hyvä tiimipelaaminen, huumorintaju ja korkea työmoraali.

Se mikä tehdään, tehdään viimeisen päälle.

Lue lisää tiimistämme

Jani Hirvonen

Sinua palvelee

Jani Hirvonen
Toimitusjohtaja

041 530 3010
jani.hirvonen@digisahko.fi

Ota yhteyttä

010 583 4500
info@digisahko.fi

Showroom

Olarinluoma 7, 02200 Espoo

Tilaa uutiskirje

Sovitaanko tapaaminen

Digisähkö käyttää yhteystietoja ainoastaan yhteydenottoon. Lisätietoja tietojen käytöstä saatte asiakaspalvelustamme 010 583 4500.

Ota yhteyttä lomakkeella

suomen vahvimmat kulta

Copyright © 2024 Digisähkö Oy