Kylän paras elokuvateatteri avataan kotiisi!

Elokuvaillat ja suuret urheilujuhlat saavat kokonaan uuden ulottuvuuden tekniikaltaan, akustiikaltaan ja valaistukseltaan oikein suunnitellussa kotiteatterissa. Valitse illan elokuva mediakirjastostasi kosketusnäytön hipaisulla – automaatio hoitaa niin äänen kuin kuvan, valaistuksen, lämpötilan ja ilmastoinnin sopiviksi. Itse voit keskittyä korkeatasoiseen viihteeseen ja miellyttävään tilanteeseen.

 

Elokuvateatteri kotiin Digisähkön ratkaisuilla

 

 

Pystymme toteuttamaan asiakkaamme hankkeen alusta loppuun valmiina kokonaisuutena. Käytössämme on oman ammattitaitoisen henkilökunnan lisäksi kattava joukko erikoisosaajia, kuten puuseppiä, akustikkoja sekä sisustussuunnittelijoita. Meiltä löytyy muista tekijöistä poiketen myös S2-sähköurakointioikeudet, joten pystymme toteuttamaan monimutkaisetkin kokonaisuudet suoraan oman talon sisällä. Tämä tuo kustannussäästöjä asiakkaalle ja tekee projektista sujuvamman.

 

Tärkeintä on kuitenkin pitkäaikainen rakkaus lajiin, jota meiltä löytyy suunnittelijasta asentajaan. Pelkkä tekninen osaaminen ei vielä riitä. Kompromisseja kaihtava asenne on tärkeää. Olemme toteuttaneet suuria ja pieniä kotiteattereita Suomessa ja muualla Euroopassa. Referenssi-sivuillamme emme yksityisyyssyistä voi kaikkia kohteita esitellä, mutta kerromme mielellään lisää osaamisestamme kahdenkeskisessä tapaamisessa. Meille voi tulla käymään, vaikka hanke olisi vasta harkinnan asteella. Ota rohkeasti yhteyttä!

Pitääkö minun olla öljysheikki jos haluan elokuvateatterin kotiin?

 

 

Ei tarvitse, mutta jos satut olemaan, niin meiltä löytyy silloinkin ratkaisut. Laadukas kotiteatteri voidaan kuitenkin rakentaa jo kohtuullisella summalla. Emme tarjoa epämääräisiä markettiratkaisuja, joten tietty budjetti projektiin on hyvä varata. Muutamilla tuhansilla pystytään hätistelemään elokuvateatterimaisia kokemuksia, kunhan pysytään pelkistetyssä tekniikassa ja tunnettujen valmistajien peruslaitteissa. Tähän hintaluokkaan kuuluu myös ilmaista konsultaatiota isoäidin perintöryijyn sijoittelusta, lähinnä akustiikan näkökulmasta.

 

Jos budjettia on mahdollista venyttää hieman, niin kymmenen-kahdenkymmenen tuhannen euron hintaluokkaan mahtuu useimmat tekemistämme kotiteattereista. Jos budjetti ei rajoita ja tavoitteet ovat tinkimättömät, voi projektin hintalappu nousta korkeallekin. Olemme toteuttaneet useita maailmanluokan kotiteattereita, jotka kuvan ja äänenlaadultaan ylittävät parhaat kaupalliset elokuvateatterit.

Miten varsinainen toteutus alkaa?

 

 

Hankkeen suunnittelu alkaa huolellisella kartoituksella, jossa selvitetään tilaajan toiveet ja käytettävissä olevan tilan koko ja muut ominaisuudet. Lähtötietojen pohjalta teemme asiakkaan budjettiin sopivan suunnitelman kotiteatterin tekniikasta, akustiikasta, valaistuksesta ja ohjausjärjestelmistä. Haluttaessa voimme tehdä tilasta 3d-kuvan, jolla on helppo varmistaa lopputuloksen miellyttävyyden.

 

Huoneen valmistelu asennuksille

 

 

Asiakkaan hyväksyttyä suunnitelmat, suoritetaan ensimmäisenä mahdolliset purkutyöt ja rakennetaan tarvittavat väliseinät ja huoneen uudet rakenteet. Kohteen suunnitelmista riippuen uusiin rakenteisiin voi sisältyä niin äänieristys-, kuin akustiikkarakenteita.

Äänieristys takaa perhesovun ja mahdollistaa rankimmatkin elokuvatykitykset

 

 

Tässä vaiheessa on aika kiinnittää huomiota tilan äänieristykseen. Kaikki läpiviennit tiivistetään huolella akustisella tiivistysmassalla, jotta ilmaääni ei vuoda viereisiin tiloihin. Pelkkä läpivientien tiivistys ei useimmiten riitä, jolloin tilan äänieristävyyttä voidaan lisätä kelluvalla lattiarakenteella ja muihin rakenteisiin joustavasti kiinnitetyillä apurungoilla. Tämä katkaisee äänen siirtymisen runkoäänenä seinien läpi. Paras lopputulos saavutetaan ns. huone huoneessa ratkaisulla. Huolella tehty äänieristys on hyvä pohja elokuvateatterin rakentamiselle. Perhesovun kannalta toimiva äänieristys on tärkeää, kun toimintaelokuvan nauttiminen ei saa astiakaappeja helisemään. Ja voipa hyvin äänieristettyä huonetta käyttää myös keskittymistä vaativaan työskentelyyn, tai nukkumiseen yötöistä tullessa.

 

Akustointi, tuo äänentoiston unohdettu lenkki

 

 

Monesti käy niin että äänen- ja kuvantoistolaitteisiin sijoitetaan tolkuttomia summia rahaa, mutta akustiikan merkitys äänenlaatuun unohdetaan täysin. Lopputuloksena kalliista kotiteatteri-investoinnista on pettymys ja kakofonia. Tämä korostuu erityisesti moderneissa kodeissa joissa on korkeita tiloja ja paljon suuria lasipintoja. Kaikuisassa tilassa on hankalaa saavuttaa laadukasta äänentoistoa. Perinteiset kotelokaiuttimet säteilevät ääntä laajalle alueelle, ja suoraan kaiuttimesta tulevaan äänen sekoittuu paljon seinien, lattian ja katon kautta heijastuvaa ääntä. Tämä heikentää merkittävästi äänenlaatua. Äänentoiston laadussa suurin merkitys on laadukkailla kaiuttimilla ja akustiikalla. Teemme asiakkaiden kotiteattereihin akustiikkasuunnitelmat, ja asennamme suunnitelmien mukaiset rakenteet ja vaimennusmateriaalit. Lopputulos palkitsee varmasti!

 

Piuhat katseilta piiloon, mutta ei miten tahansa.

 

 

Ennen pintojen verhoilua vedämme laitteille suunnitelmien mukaiset av- ja ohjauskaapelit, sekä asennamme tilan sähköistyksen paikalleen. Kaapelit kiinnitetään huolella, jotta ne eivät muistuta olemassaolostaan kesken elokuvan alkufanfaaria kuuluvalla räminällä. Suuremmilla voimakkuuksilla resonanssit nousevat helposti kuuluviin, ja taas harmittaa. Signaalikaapelit kuljetetaan kaukana mahdollisista häiriölähteistä, ja sähkökaapelit pyritään mahdollisuuksien mukaan erottelemaan muista kaapeleista.

 

Elokuvateatteri kotiin ja laiteasennukset

 

 

Nyt rakentaminen on jo edennyt siihen vaiheeseen että laitteet voidaan asentaa laitetasoille tai räkkeihin. Laitteiden asennuksessa otetaan huomioon niiden lämpeneminen, ja noudatetaan AV-suunnitelmassa määrättyjä tilavarauksia. Näin varmistutaan siitä että laitteet eivät pääse ylikuumenemaan pitkässäkään leffamaratonissa.

 

Laitteisiin kiinnitetään suunnitellut ääni-, kuva-, ja ohjauskaapelit. Hyvään asennustapaan kuuluu luonnollisesti myös kaapeleiden merkintä tarrakirjoittimella molemmista päistä. Tämä helpottaa kummasti myöhempiä muutos- ja huoltotöitä. Ja onhan huolella tehtyä asennustyötä mukava esitellä tutuille ja kylänmiehille. Kodin elokuvateatterissa pyritään etsimään tila laiteräkille erillisestä konehuoneesta, aivan kuten suurissa elokuvateattereissa. Silloin laitteiden valot ja mahdolliset tuulettimet eivät häiritse elokuvanautintoa. Näin laitteet saadaan myös pois katselutilaa lämmittämästä. Hellekesänä tätäkin seikkaa osaa arvostaa.

 

Pintojen verhoilu

 

 

Huoneen laiteasennusten valmistuessa aloitetaan huoneen lopulliseksi pinnaksi jäävien akustiikka- ja verhoilumateriaalien asennus. Nyt huoneen komea ulkomuoto alkaa hahmottua. Verhoilu kätkee taakseen tekniset asennukset sekä tarvittaessa myös kaiuttimet, mikäli niitä ei haluta jättää näkyville. Suosittelemme pääsääntöisesti tummia pintamateriaaleja, varsinkin projektorin kanssa käytettäväksi. Tummista pinnoista ei heijastu ylimääräistä hajavaloa valkokankaalle pilaamaan kuvan tummia kohtauksia.

 

Säätäminen sallittu

 

 

Viimeisenä suoritetaan laitteiston säädöt. Perussäätöjä ovat mm. kanavakohtaisten tasojen säätö, kaiutinten etäisyydestä johtuvien viiveiden säätö, sekä subwoofereiden sovittaminen muihin kaiuttimiin. Monessa tapauksessa suoritamme vielä DSPprosessorien kautta kaiuttimien tarkemman sovituksen tilan akustiikkaan. Esimerkiksi Genelecien SAM-järjestelmän kaiuttimissa säätö tapahtuu GLM-verkon välityksellä.

 

Kuvan säätämisellä saadaan paras mahdollinen kuvanlaatu esille. Projektorin tai näytön kuva ei suinkaan aina ole parhaimmillaan tehtaalta lähtiessä. Käytössämme on THX- ja ISF-kalibroinnit suorittava ammattilainen, joten lopputulos on vaativimmatkin luokitukset täyttävä.

 

Elokuvateatterin käyttö ei vaadi enää koneenkäyttäjän koulutusta

 

 

Kun allekirjoittanut toimi koneenkäyttäjän hommissa Kino Tapiolassa, olivat elokuvat vielä filmikeloilla ja miehet rautaa. Filmikelat liitettiin toisiinsa teippaamalla ja Titanic kelattiin yhdelle suurelle kelalle. Filmi pujoteltiin tarkasti oikeaa reittiä kuvaportille ja siitä tyhjälle kelalle. Filmiin tuli jättää juuri sopiva lenkki jotta filmi ei katkea projektorin nykäistessä filmiä 24 kertaa sekunnissa. Tämä säännön tarpeellisuus tuli todettua kertaalleen myös omakohtaisesti. Huvittavasti tämä tapahtui juuri Fight Clubin alussa. Elokuvan käynnistäminen vaati monia toimenpiteitä maskien avaamisesta optiikan vaihtoon mainosten ja filmin välissä. Haparointiin ei ollut varaa.

 

Toista se on nykyään. Automaation ohjaamassa kotiteatterissa elokuvan voi käynnistää yhdellä kosketusnäytön hipaisulla, joka himmentää samalla myös valaistuksen. Niinpä kotiinne rakennettua elokuvateatteria käyttävät helposti koko suku vauvasta vaariin.

 

Fiilistely alkakoon!

 

 

Digisähkö on kotiteattereiden toteuttamisen erikoisasiantuntija. Meiltä saat kaiken – tilan, akustiikan, rakenteiden, laitteiden ja koko järjestelmän suunnittelun ja käytännön toteutuksen. Ota yhteyttä, niin teemme unelmiesi kotiteatterista totta.