Ansaittua peliaikaa ja instant tanssikemut – taloautomaatio lapsiperhe­arjessa

Ansaittua peliaikaa ja instant tanssikemut – taloautomaatio lapsiperhe­arjessa

Aloitamme uuden blogisarjan jossa annamme äänen meidän asentajille. Tässä blogisarjassa Digisähkön asentaja Joona kirjoittaa Digisähkön osaamiseen liittyvistä asioista ja aiheista.

 

”Ei.”

Se oli vaimoni ensimmäinen reaktio, kun kerroin harkitsevani Control4-järjestelmän asennusta kotiimme.

 

 

Control4 kaukosäädin SR-260

 

 

Syinä tähän oli uskomus siitä, että asioista tulisi monimutkaisempia ja hankalampia kuin aiemmin. Omaa asiaani salakavalasti ajaen huomautin päivittäin ohimennen asioista, mitkä voisi tehdä kotiautomaatiolla helpommin. Asiaa pohdittuamme päätimme ”yhdessä” ottaa kotiimme Control4-järjestelmän. Asennuksen ja ohjelmoinnin jälkeen aloimme tottua uuteen järjestelmään.

Meni muutama viikko, kun vaimoni mainitsi, miten kätevä on kotoa lähtiessä painaa napista kaikki asunnon valot ja AV-laitteet pois päältä. Ja miten kiva on, että eteisessä oleva liiketunnistin sytyttää valot asuntoon tullessa sisään, varsinkin kun on kädet täynnä kantamuksia. Ja sekin on kivaa, kun voi kuunnella samaa musiikkia eri huoneissa.

Erityismaininnan sai olohuoneeseen ohjelmoitu ”taikanappi”. Tätä normaalilta valokytkimeltä näyttävää nappia painamalla voi kyseisen huoneen valaistuksen laittaa päälle, sammuttaa ja himmentää. Mutta taianomaisen napista tekee se, mitä käy kun nappia painaa kolme kertaa peräkkäin. Klik, Klik, Klik… Koko asunto himmenee tunnelmallisen hämäräksi, olohuoneen ja makuuhuoneiden kaiuttimista alkaa kuulua valmis soittolista, jossa soi koko perheen valitsemat hittibiisit. Instant-tanssikemut!

Lapset ovat myös mieltyneet kotiautomaation tuomiin mahdollisuuksiin. Nuorin lapsi osaa itse säätää koko asunnon valotasoja, laittaa musiikkia soimaan ja laittaa Netflixistä itsellensä lastenohjelmat päälle. Viimeisen olemme itsestään selvistä syistä joutuneet ajastamaan niin, että hän saa ohjelmat päälle vain sovittuun aikaan. Lastenohjelmat on myös ohjelmoitu sammumaan tietyn ajan kuluttua. Konsolipelejä pelaaville nuorien vanhempia ilahduttaa konsolin pistorasian virransyötön ajastus. Peliaikaa voi vaikkapa tienata lisää kotitöitä ahkeroimalla.

 

 

Control4 käyttöliittymä älypuhelimessa

 

 

Kouluikäisten lasten kotiinsaapumisesta on mahdollista saada tieto vanhemmille, jolloin he tietävät, että kotiin on saavuttu turvassa. Pienempien lasten nukkumaanmenoajan lähestyessä nappia painamalla tietyt huoneet menevät iltamoodiin eli AV-laitteet sammuvat makuuhuoneista, valot himmentyvät ja yövalot syttyvät päälle.

Kirsikkana kakun päällä on 4Sight-etäohjaus. Vauhdikkaan aamulähdön jäljiltä päälle jääneet valot voi sammuttaa kännykällä. Tarvittaessa voi patistaa kouluunlähtijää aamutoimiin sammuttamalla etänä AV-laitteita huonekohtaisesti. Jos kotiin on asennettu videovalvontajärjestelmä, voi saman kännykkäsovelluksen avulla vilkaista, mikä tilanne on kotona, mistä tahansa päin maailmaa. Kaikki etäyhteytenä tapahtuvista asioista kulkevat Control4:n oman turvallisen VPN-serverin läpi.