Älytalo ja sen suunnittelu.

Älytalo ja sen suunnittelu.

Oman kodin unelma

Jokaisen kodin rakennus alkaa samasta asiasta; haaveesta rakentaa tai rakennuttaa oma koti. Tontin löydyttyä, arkkitehti loihtii piirustukset tulevien asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tämän jälkeen rakennuttajat voivat pyytää tarjouksia LVIS suunnitelmista. Ja viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä tietää, ollaanko rakentamassa älykotia vai ns. normikotia. Usein uutta rakentaessa, kannattaa tulevaisuuteen varautua vähintään ylimääräisillä putkituksilla tai lisäkaapeloinneilla.

Jos tulevat asukkaat ovat päätyneet älykotiin, on sähkö ja automaatio-suunnitelmat hyvä teettää siihen erikoistuneella ammattilaisella. Sähköurakointia ei ole pakko tietenkään ottaa samasta paikasta mutta usein on hyötyä siitä, että suunnitelmat ja urakointi tulee saman katon alta.

Suunnitelmavaiheessa on myös hyvä kommunikoida tiiviisti eri suunnittelijoiden kanssa, tällöin voidaan varmistaa se, että ilmanvaihto- ja lämmitys saadaan automaation piiriin täyden hyödyn saamiseksi. Nykyään monet ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmät ovat ns. älykkäitä, mutta voi olla hyvin mahdollista, että järjestelmä ei osaa kommunikoida muiden järjestelmien kanssa. Tällöin esimerkiksi ilmanvaihtoa joudutaan säätämään omasta paneelistaan sen sijaan että, kaikki kodin toiminnot olisivat hallittavissa yhdestä sovelluksesta.

Teoriasta käytäntöön

Sitten alkaa rakennus. Tässä vaiheessa olisi suunnitelmien hyvä olla pääsääntöisesti lopulliset. Toki pieniin muutoksiin on aina tarve ja mahdollisuus, mutta suuria muutoksia ei enää kannata alkaa miettiä. Pääurakoitsijan pitää olla hyvin kartalla eri työvaiheista ja keskustella jokaisen urakoitsijan kanssa aikatauluista ja työjärjestyksistä. On kallista ja aikavievää mennä rakentamisessa takapakkia, jos jokin työvaihe on syystä tai toisesta jäänyt tekemättä. Älytalon rakentamisessa on tiettyjä seikkoja mitkä ovat hyvä ottaa huomioon rakennusta tehdessä ja siihen erikoistuneet urakoitsijat osaavat pitää huolen siitä, että nämä seikat otetaan huomioon hyvissä ajoin.

Suunnitelmiin kannattaa käyttää aikaa ja rahaa

Hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty. Tämä ehdottomasti pitää paikkansa kiinteistöjen ja talojen rakennuksessa. Hyvät suunnitelmat helpottavat urakoitsijoiden työtä, säästäen aikaa ja materiaalikustannuksia. Usein myös hyvien suunnitelmien avulla urakka saadaan loppuun aikataulussa ja budjetissa.

Loppu häämöttää

Rakennusurakan loppuvaiheessa, tulevat asukkaat ovat käyneet tiluksilla katsomassa rakennuksen edistymistä useampaan otteeseen. Sitä hetkeä, kun pinnat alkavat olla viimeistellyt ja paikat näyttää valmiilta, odotetaan kuumeisesti. Tähän asti mielikuvissa ja paperilla ollut talo on valmis, mutta koti ei. Vasta kun asukkaat tuovat omat tavaransa ja itsensä uuteen taloonsa, on uusi koti valmis.